Voetreflexmassage

VoetreflexmassageZou je vanuit een andere visie willen leren kijken naar gezondheidsproblemen? Lijkt het je leuk om diverse behandelmogelijkheden te kunnen combineren? Wil je je massagevaardigheden uitbreiden? Heb je iets met voeten? Schrijf je dan nu in voor deze cursus!

Voetreflexmassage, als natuurgeneeskundige behandelmethode, wordt al sinds mensenheugenis praktisch toegepast. Het behandeldoel is vaak gerelateerd aan vitalisering, ontspanning en balancering. Ook de behandeling van klachten via de voetreflexpunten is zeer goed mogelijk.

Bij voetreflexmassage wordt er gewerkt met reflexpunten op de gehele voet, met het accent op de voetzool. Deze punten corresponderen met de interne organen en de diverse structuren binnen het bewegingsapparaat. Door de belangrijkste, relevante reflexpunten te vinden en te behandelen wordt er een positieve invloed uitgeoefend op de lichaamsdelen waaraan de cliënt klachten ondervindt.

Tijdens deze cursus laat de docente je de te verwachten sensaties zelf ervaren. Om deze reden wordt er ook op elkaar gewerkt. De gevoeligheid in de handen en de palpatie- en behandelvaardigheden, worden dusdanig ontwikkeld dat (pijnlijke) reflexpunten gediagnosticeerd en behandeld kunnen worden.

Indicaties voor een voetreflexmassage zijn o.a.:

 • Spier- en gewrichtspijn;
 • Onrust, nervositeit en spanning;
 • Vermoeidheid;
 • Slapeloosheid;
 • Hoofdpijn;
 • Maag- en darmklachten;
 • Sinusitis;
  Jetlag.

Tijdens de cursus komen o.a. onderstaande items aan bod:

 • Theoretische onderbouwing;
 • Indicaties en contra-indicaties;
 • Sensaties en Fehl-reacties;
 • Voorbereidende voetmassage;
 • Anatomie in vivo van de structuren van de voet;
 • Lokaliseren en behandelen van ca. 50 reflexpunten;
 • Behandelen door middel van diverse technieken.

Na afloop van de cursus wordt er een certificaat uitgereikt en ben je in staat een volledige voetreflexmassage-behandeling te geven, ten gunste van het gehele lichaam. Deze behandeling duurt 40-45 minuten, waarin zowel de voetrug als de voetzool, van beide voeten, worden behandeld. Daarnaast kun je de opgedane kennis, middels korte behandelprotocollen, ook prima integreren in de bestaande massagebehandeling.

Aantal 4 lesdagen
Locatie Utrecht
Lesdag Dinsdag
Lestijd 10.00 – 16.30 uur
Cursusdata 19 september, 3 oktober
24 oktober* en 7 november* 2023

* Op de laatste 2 lesdagen dient er een (gezond) model meegenomen te worden. Mocht dit een probleem zijn, neem dan even contact met ons op zodat we kunnen kijken of wij hierin kunnen bemiddelen.

Het is mogelijk op 1 mei en 3 juli € 495,- STAP-budget aan te vragen voor de opleiding in september.

€ 495,-

Inclusief theoretisch cursusmateriaal (full color), ondersteunende praktijkvideo, schrift, pen, massage-olie, certificaat en koffie/thee/water.

Ca. één week voorafgaand aan de scholing ontvangt u van ons, per mail, een uitnodiging met de resterende cursusinformatie. In de uitnodiging is een betaalverzoek opgenomen. Door op de link te klikken kunt u de betaling verrichten via iDEAL in uw eigen betaalomgeving. Alle gegevens (factuurbedrag, factuurnummer, etc.) zijn al voor u ingevuld. Voor een correcte verwerking van uw betaling in onze administratie, verzoeken wij u de betaling uitsluitend te verrichten door gebruik te maken van de betaallink in de uitnodiging. Tot die tijd hoeft u niets te doen.

Désirée Groen is Oedeem- en Massagetherapeut met als specialisatie Manuele Lymfedrainage.

Na het doorlopen van de Sportacademie werkte zij een aantal jaren in het middelbaar beroepsonderwijs als leerkracht bewegingsonderwijs. Daarna volgde zij diverse opleidingen tot Massagetherapeut, waaronder Voetreflex.

In 1993 sloot zij de opleiding tot Oedeemtherapeut aan de Dr. Vodderacademie in Oostenrijk af met een diploma.

De afgelopen 25 jaar is zij actief geweest als therapeut, docent, assessor en als promotor voor de Manuele Lymfedrainage in Nederland. Als docent vervaardigde zij lesmateriaal voor de opleiding Lymfetherapie, waaronder diverse Manuals en DVD’s, met als basis de originele Voddermethode (Oostenrijk).

Op het gebied van de Manuele Lymfedrainage heeft vooral het brede toepassingsgebied buiten de oncologie haar grote interesse, wat in Nederland nog relatief onbekend is. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om stressreductie, weefselherstel, pijnbestrijding en weerstandsverbetering.

Onlosmakelijk verbonden met Manuele Lymfedrainage is Lymftaping, dat de laatste jaren ook in Nederland meer en meer wordt toegepast. Zowel in de opleidingen MLD als in het therapeutisch handelen komt deze vorm van elastisch tapen uitgebreid aan de orde.

Het boek ‘Voetdiagnostiek theorie en praktijk’ van Carine van den Berg wordt aanbevolen en is te bestellen o.a. bij Bol.com

Voetreflexmassage

495,00

Cursuslocatie & aanvangsdatum *

Betaaloptie *

STAP-subsidie

CRKBO_Instelling
X