Sporttherapie

Sporttherapie

De landelijk erkende en geaccrediteerde opleiding Sporttherapie is speciaal ontwikkeld voor gemotiveerde (sport)masseur met relevante kennis van de anatomie en fysiologie. Er wordt interessante en vernieuwende, theoretische kennis aangeboden. Samen met de diversiteit aan praktische vaardigheden wordt ‘het gat’ tussen sportmasseur en fysiotherapeut flink opgevuld.

 • MYOS Opleidingen is een erkend opleidingsinstituut.
 • De docenten hebben jarenlange ervaring in het lesgeven en examineren én hebben naast up to date inhoudelijke kennis en praktische vaardigheden veel geduld en inlevingsvermogen.
 • Het diploma ‘Sporttherapie’ geeft recht op 60 NGS-accreditatiepunten.

Tijdens de opleiding Sporttherapie wordt een ‘therapeutische visie’ aangeleerd ten aanzien van het analyseren én behandelen van sporters met pijntjes, klachten en blessures.

Allereerst worden de grenzen van de Sporttherapeut aangegeven. Valt de behandeling van de sporter met zijn/haar hulpvraag binnen de competenties van de Sporttherapeut, dan wordt het gezondheidsprobleem verder ontrafeld en worden risicofactoren en individuele oorzaken van de klacht/blessure in kaart gebracht. De ‘normale’ fysiologische herstelprocessen worden besproken en er wordt geanalyseerd welke herstelbelemmerende factoren de sporter af houden van klacht-herstel en optimaal functioneren.

Na deze analyse volgt aanvullend onderzoek en kan een optimaal behandelplan worden opgesteld, waarbij een behandeldoel wordt geformuleerd en hoe dit het meest effectief kan worden bereikt.

De opgedane kennis en vaardigheden worden gebruikt om sporters (en andere cliënten) met de volgende problemen te behandelen:

 • Enkel-, voet- en hielblessures;
 • Achillespees- en kuitklachten;
 • Mediaal tibiaal stress syndroom (shin splints);
 • Specifieke knieletsel (ligamenten en menisci);
 • Patellofemorale klachten;
 • Jumpers’ knee en runners’ knee;
 • Hamstrings- en liesblessures;
 • Slijmbeurs en peesontstekingen;
 • Lage rugklachten (ook hernia);
 • Nek- en schouderklachten;
 • Tenniselleboog.
 • Je werkt op een met auto of openbaar vervoer prima bereikbare, cursuslocatie (gratis parkeren) met gebruik van professionele, elektrische massagebanken.
 • Je krijgt de beschikking over uitgebreid, uniek cursusmateriaal met up to date therapeutische kennis.
 • Alle praktijkvaardigheden zijn terug te zien op exclusief videomateriaal.
 • Eventuele gemiste lessen zijn goed in te halen via deelname in een andere groep of via een privé-sessie.

Daarnaast kunnen de aangeleerde therapeutische vaardigheden, zoals fascietechnieken, bindweefselmassage, myofasciale triggerpointtherapie, driedimensionale gewrichts- en wervelkolommobilisaties en therapeutische massagetechnieken, ook gebruikt worden in de reguliere (sport)massagebehandelingen en in gespecialiseerde, preventieve sportmassagebehandelingen bij onder andere hardlopers, voetballers, wielrenners en tennissers.

 • Vele door MYOS Opleidingen opgeleide masseurs en therapeuten werken in een goedlopende eigen praktijk en/of zijn werkzaam met/voor (inter)nationale topsporters, sportbonden, wielerploegen of betaald voetbalorganisaties en hebben een begeleidende rol tijdens bijvoorbeeld de olympische spelen en de Tour de France.

Na het doorlopen van deze opleiding volgt het afsluitende praktijkassessment. Een voldoende beoordeling geeft recht op het diploma ‘Sporttherapie’, waarmee u in staat bent cliënten met de meest uiteenlopende sportgerelateerde (pijn)klachten therapeutisch te behandelen met een scala aan prachtige, maar vooral bewezen effectieve technieken.

 • MYOS Opleidingen heeft uitstekende beoordelingen op de onafhankelijke review-website Trustpilot en heeft ieder jaar weer hoge slagingspercentages tijdens de examens.

MYOS Opleidingen geeft naast de opleiding Sporttherapie ook de opleiding Massagetherapie.

Binnen beide opleidingen wordt de therapeutische MYOS-visie aangeleerd. Het grootste verschil tijdens de opleiding zit echter in de doelgroep waar je als therapeut in de praktijk mee te maken krijgt.

Tijdens de opleiding Sporttherapie ligt het accent op de behandeling van de sporter met zijn/haar sportgerelateerde klachten.

Binnen de opleiding Massagetherapie gaat de aandacht naar de behandeling van de veelvoorkomende klachten van de ‘reguliere’ cliënt. Tevens krijgt tijdens de opleiding Massagetherapie het massage-onderdeel meer aandacht.

Het is in beide gevallen mogelijk om via een verkorte opleiding (al dan niet modulair) het andere diploma te behalen.

Deze opleiding is inclusief de cursus ‘Bindweefselmassage‘ (16 punten), ‘Myofasciale triggerpointtherapie‘ (20 punten) en de gespecialiseerde sportmassagebehandelingen bij ‘Hardlopers‘, ‘Voetballers‘, ‘Wielrenners‘ en ‘Tennissers‘, elk afzonderlijk door het NGS geaccrediteerd met 6 punten (totaal 24 punten). Het diploma ‘Sporttherapie’ geeft dus recht op 60 NGS-accreditatiepunten.

 

De landelijk erkende opleiding ‘Sporttherapie’ van MYOS Opleidingen is als module geaccrediteerd door de KTNO (BATC, NVST, LVNG en VBAG) met 10 ECTS.

  Dagopleiding
Aantal 19 lesdagen
  + 1 assessment
Lestijd 10.00 – 16.00 uur
Duur 5 maanden
Locatie Utrecht
Lesdag Woensdag
Startdatum 4 oktober 2023
Einddatum 13 maart 2024

Kosten

€ 1895,-

Inclusief theoretisch cursusmateriaal (full color), ondersteunende praktijkvideo’s, schrift, pen, massage-olie, praktijkassessment, diploma, muurschild en koffie/thee/water.

Betaalopties

1 x € 1895,-

1 x € 525,- en 4 x € 350,-

Ca. één week voorafgaand aan de scholing ontvangt u van ons, per mail, een uitnodiging met de resterende cursusinformatie. In de uitnodiging is een betaalverzoek opgenomen. Door op de link te klikken kunt u de betaling verrichten via iDEAL in uw eigen betaalomgeving. Alle gegevens (factuurbedrag, factuurnummer, etc.) zijn al voor u ingevuld. Voor een correcte verwerking van uw betaling in onze administratie, verzoeken wij u de betaling uitsluitend te verrichten door gebruik te maken van de betaallink in de uitnodiging. Tot die tijd hoeft u niets te doen.

Peter Burger

Sporttherapie

1.895,00

Betaaloptie *

Cursuslocatie & aanvangsdatum *

CRKBO_Instelling NGS Logo nieuw KTNO   BATC   NVST   LVNG   VBAG  
X