Scapula release

Pijnklachten langs de mediale rand van het schouderblad of een vermoeid, stijf of verkrampt gevoel tussen de schouderbladen zorgen bij een grote groep mensen voor nogal wat ongemak en beperkingen. Deze klachten zijn vaak een voorbode voor het ontstaan van schouderklachten, zoals bijvoorbeeld bursitis en tendinitis.

De scapula is met de thorax verbonden via de clavicula, via het a.c gewricht en s.c. gewricht. Verder verbinden diverse (belangrijke) spieren de scapula met de wervelkolom, de ribben en de thorax. Onderzoek wijst uit dat de scapula een primaire rol speelt in het normale functioneren van het schoudergewricht.

Abnormale veranderingen van de positie van de scapula op de thorax en/of van de bewegingen van de scapula (dit fenomeen wordt scapulaire diskinesie genoemd) wordt bij 68 – 100% van de mensen met schouderklachten gevonden.

Om deze abnormale scapulaire patronen te kunnen verhelpen is het nodig om de spieren rondom de scapula te leren kennen en effectief, preventief of therapeutisch, te kunnen behandelen.

Hierbij dienen, binnen één behandeling, bepaalde spieren te worden gedetoniseerd en andere spieren te worden getoniseerd, triggerpoints te worden gedeactiveerd, fasciestructuren te worden geoptimaliseerd en gewrichten te worden gemobiliseerd.

Pijnklachten in de thoracale (inter-scapulaire) regio kunnen ook veroorzaakt worden door (ernstige) medische pathologie. Vanzelfsprekend komen deze rode vlaggen tijdens de cursus aan de orde en kunnen deze in de praktijk worden herkend, waardoor een adequate verwijzing naar de huisarts kan plaatsvinden.

Tijdens deze cursus wordt gedurende de eerste lesochtend de scapulo-thoracale regio gedegen anatomisch en biomechanisch besproken, qua bot- , spier-, en gewricht-structuren. De functie en de bewegingen van de scapula worden uiteengezet, alsmede de verschillende vormen van scapulaire diskinesie, de contra-indicaties  en de consequenties voor de behandeling.

De cursus zal verder praktisch van opzet zijn. Er zullen ruim 70 behandeltechnieken worden geoefend in verschillende ‘handige’ uitgangshoudingen en worden gegoten in een effectief, preventief en massagetherapeutisch, behandelprotocol.

Het cursusmateriaal is voorzien van uitgebreide beschrijvingen van de behandeltechnieken gecombineerd met duidelijk fotomateriaal.

Aan het einde van deze praktische cursus wordt er een certificaat uitgereikt.

Het NGS heeft 12 accreditatiepunten toegekend aan deze specialisatie voor ‘Sport- en Sportzorgmasseurs’.

Deze specialisatie is tijdelijk uit het cursusaanbod gehaald.

€ 375,-

Inclusief theoretisch cursusmateriaal en koffie/thee/water.

Ca. één week voorafgaand aan de scholing ontvangt u van ons, per mail, een uitnodiging met de resterende cursusinformatie. In de uitnodiging is een betaalverzoek opgenomen. Door op de link te klikken kunt u de betaling verrichten via iDEAL in uw eigen betaalomgeving. Alle gegevens (factuurbedrag, factuurnummer, etc.) zijn al voor u ingevuld. Voor een correcte verwerking van uw betaling in onze administratie, verzoeken wij u de betaling uitsluitend te verrichten door gebruik te maken van de betaallink in de uitnodiging. Tot die tijd hoeft u niets te doen.

Peter Burger

Het is op dit moment niet mogelijk om in te schrijven voor deze specialisatie.

CRKBO_Instelling
X