Lymftaping

tapingLymftaping is de laatste jaren aan een opmars bezig. Steeds vaker wordt deze manier van elastisch tapen toegepast bij zwellingen, hematomen, littekens en fibrosevorming. Lymftaping is voortgekomen uit kinesiotapen en er wordt gebruik gemaakt van dezelfde, elastische tape. De manier van tapen verschilt echter sterk met die van kinesiotapen. In de sportmassage en sporttherapie biedt lymftaping vele toepassingsmogelijkheden.

Enkele voorbeelden van de toepassingsmogelijkheden zijn:

 • Na sportletsel (kneuzing/luxatie/inversie);
 • Na operatie ( meniscus/heup/botbreuk/gips/keizersnee/cosmetische ingreep);
 • Verkleving fascia (bij frozen shoulder/spierletsel);
 • Fibrosering bindweefsel;
 • Overbelasting weke delen ( bursitis/achillespees);
 • Littekens (vers en ouder);
 • Bij lipo-oedeem;
 • Zwelling bij artrose/reuma;
 • Pijnpunt peesaanhechting/gewricht.

De toepassing van een lymftape kan de hersteltijd na een blessure met 1/3 van de tijd verkorten. Doordat de zwelling en pijn snel verminderen is revalidatie/training eerder mogelijk.

Vaak wordt lymftaping gecombineerd met manuele lymfedrainage, maar ook als zelfstandige behandelmethode zijn er spectaculaire resultaten te behalen.

Tijdens deze specialisatie worden lymftapetechnieken aangeleerd die bij veelvoorkomende blessures van de onderste en bovenste extremiteit kunnen worden toegepast.

Tijdens deze specialisatie is er veel aandacht voor:

 • De ligging van het lymfestelsel en de gevolgen van langdurig onbehandeld oedeem;
 • Het praktisch tapen van littekens, hematomen en fibroses;
 • De werking van elastisch tapen op de fascia;
 • De verdieping en uitbreiding van de lymftape-technieken;
 • Casuïstiek en praktisch tapen van veelvoorkomende trauma’s en blessures van de onderste en bovenste extremiteit én van het gezicht (waaronder oedeem onderbeen/onderarm, hydrops knie, inversietrauma, schouderprothese en polsbreuk).

Aan het einde van deze praktische specialisatie wordt er een certificaat uitgereikt.

Aantal 2 lesdagen
Locatie Utrecht
Lesdag Vrijdag
Datum 8 en 15 december 2023
Lestijd 10.00 – 16.00 uur

€ 275,-

Inclusief theoretisch cursusmateriaal (full color), elastische tape, schrift, pen, certificaat en koffie/thee/water.

Ca. één week voorafgaand aan de scholing ontvangt u van ons, per mail, een uitnodiging met de resterende cursusinformatie. In de uitnodiging is een betaalverzoek opgenomen. Door op de link te klikken kunt u de betaling verrichten via iDEAL in uw eigen betaalomgeving. Alle gegevens (factuurbedrag, factuurnummer, etc.) zijn al voor u ingevuld. Voor een correcte verwerking van uw betaling in onze administratie, verzoeken wij u de betaling uitsluitend te verrichten door gebruik te maken van de betaallink in de uitnodiging. Tot die tijd hoeft u niets te doen.

Désirée Groen is Oedeem- en Massagetherapeut met als specialisatie Manuele Lymfedrainage.

Na het doorlopen van de Sportacademie werkte zij een aantal jaren in het middelbaar beroepsonderwijs als leerkracht bewegingsonderwijs. Daarna volgde zij diverse opleidingen tot Massagetherapeut, waaronder Voetreflex.

In 1993 sloot zij de opleiding tot Oedeemtherapeut aan de Dr. Vodderacademie in Oostenrijk af met een diploma.

De afgelopen 25 jaar is zij actief geweest als therapeut, docent, assessor en als promotor voor de Manuele Lymfedrainage in Nederland. Als docent vervaardigde zij lesmateriaal voor de opleiding Lymfetherapie, waaronder diverse Manuals en DVD’s, met als basis de originele Voddermethode (Oostenrijk).

Op het gebied van de Manuele Lymfedrainage heeft vooral het brede toepassingsgebied buiten de oncologie haar grote interesse, wat in Nederland nog relatief onbekend is. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om stressreductie, weefselherstel, pijnbestrijding en weerstandsverbetering.

Onlosmakelijk verbonden met Manuele Lymfedrainage is Lymftaping, dat de laatste jaren ook in Nederland meer en meer wordt toegepast. Zowel in de opleidingen MLD als in het therapeutisch handelen komt deze vorm van elastisch tapen uitgebreid aan de orde.

Het boek ‘Lymftapen’ van Josya Sijmonsma wordt aanbevolen en is te bestellen bij Bol.com

Lymftaping

275,00

Cursuslocatie & aanvangsdatum *

Betaaloptie *

CRKBO_Instelling
X