Klassieke massage (met anatomie en fysiologie)

Altijd al willen leren masseren? Ga dan de uitdaging aan en schrijf je in voor de opleiding ‘Klassieke massage’. Bij twijfel: klik hier voor de bijsluiter!

Deze erkende opleiding is speciaal ontwikkeld voor een ieder die gemotiveerd is en affiniteit heeft met massage en/of het menselijk lichaam. Er is geen specifieke vooropleiding vereist. Het opleidingsniveau is MBO 3/4.

 • MYOS Opleidingen is een erkend opleidingsinstituut.
 • De docenten hebben jarenlange ervaring in het lesgeven en examineren én hebben naast up to date inhoudelijke kennis en praktische vaardigheden veel geduld en inlevingsvermogen.

Theorie

Gedurende acht ochtenden wordt er functionele, theoretische kennis aangereikt met betrekking tot de anatomie en de fysiologie van het menselijk lichaam. Deze theoretische lesstof is ontdaan van alle overtollige ballast en is 100% functioneel en ondersteunend aan de praktijklessen. Denk hierbij aan oorsprongsplaatsen, aanhechtingen en functies van spieren die tijdens de praktijklessen gemasseerd worden en kennis van de huid en het zenuwstelsel in relatie tot het overdragen van (aanrakings)prikkels en de uiteindelijke effecten van een massagehandgreep. Met recht kan worden gesproken over ‘toegepaste’ anatomie en fysiologie.

 • Je werkt op een met auto of openbaar vervoer prima bereikbare, cursuslocatie (gratis parkeren) met gebruik van professionele, elektrische massagebanken.
 • Je krijgt de beschikking over uitgebreid cursusmateriaal dat geheel is afgestemd op de theorie-examens.
 • De praktijkvaardigheden zijn terug te zien op exclusief videomateriaal.

Uitgebreid theoretisch cursusmateriaal (een studiemap met fullcolour afbeeldingen en powerpointpresentaties) en praktische ondersteuning (uitgewerkte behandelplannen en instructievideo’s) verrijken de leerstof.

De opleiding is overwegend praktisch van aard (ruim 70%). Tijdens de massagelessen worden de fijne en grove kneepjes van het vak aangeleerd. Het einddoel is het kunnen geven van een heerlijke klassieke massage, met zowel een relaxerende (ontspannende) als vitaliserende (oppeppende) intentie.

Er wordt een diversiteit aan klassieke massagetechnieken aangeleerd, te weten:

 • Intermitterend drukken;
 • Effleurages;
 • Petrissages;
 • Fricties;
 • Schuddingen;
 • Tapotages.
 • Iedere theorieles wordt afgesloten met relevante oefenvragen die je uitstekend voorbereiden op de examens.
 • Eventuele gemiste lessen zijn goed in te halen via deelname in een andere groep of via een privé-sessie.

Bovenstaande klassieke massagetechnieken worden toegepast op onderstaande lichaamsdelen:

 • De rug en bekkenregio;
 • De nek- en schouderregio;
 • De voor- en achterzijde van het been;
 • De arm;
 • Verschillende combinaties van bovenstaande regio’s.

Studiebelasting

De voortgang van de opgedane theoretische kennis en praktische vaardigheden wordt door onze docenten nauwlettend gevolgd en van feedback voorzien. Na iedere theorieles vindt er toetsing plaats. Het inhalen van een gemiste les en/of het extra bijwonen van een theorie- en/of praktijkles behoort tot de mogelijkheden. Naast de docentcontacturen komen er wekelijks ca. 6 thuisstudie-uren bij.

 • Vele door MYOS Opleidingen opgeleide masseurs en therapeuten werken in een goedlopende eigen praktijk en/of wellness centrum.
 • MYOS Opleidingen heeft uitstekende beoordelingen op de onafhankelijke review-website Trustpilot en heeft ieder jaar weer hoge slagingspercentages tijdens de landelijke examens.

Examens

De theoretische kennis wordt getoetst middels een theorie-examen, bestaande uit 50 meerkeuzevragen met drie antwoordmogelijkheden. De opleiding als geheel wordt afgesloten met een uniek praktijkassessment, waarop de aangeleerde praktische kennis en vaardigheden op een vertrouwde manier kunnen worden geëtaleerd. Beide examens worden op school afgenomen.

Mogelijkheden

 • Naar keuze kan worden deelgenomen aan een exclusief bezoek aan het Skills Lab van het Erasmus Medisch Centrum, te Rotterdam!

Na het volgen van deze opleiding ben je een volwaardig, gekwalificeerd behandelaar.

Een voldoende beoordeling voor het theorie-examen én het praktijkassessment geeft recht op het diploma ‘Klassieke massage’. Met dit diploma kun je als masseur aan de slag in een eigen praktijk, bij een (sport)vereniging, sauna of wellnesscentrum.

Als je bent gegrepen door het vak van masseur biedt het diploma ‘Klassieke massage’ tevens volop mogelijkheden tot deelname aan de (therapeutische) vervolgopleidingen ‘Wellness massage‘, ‘Massagetherapie‘, ‘Lymfetherapie‘ en vele andere één- of meerdaagse nascholingen.

Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met de massage opleiding.

Bewaar deze bijsluiter. Het kan nodig zijn om deze nog eens door te lezen. U heeft persoonlijk gekozen voor het volgen van deze massage-opleiding. Geef dit gerust door aan anderen. Dit is niet schadelijk voor hen, zelfs als de redenen anders zijn als waarvoor u de keuze voor deze opleiding heeft gemaakt.

Wanneer u nog vragen heeft, één van de eventuele bijwerkingen ernstig wordt of als er bij u een bijwerking optreedt die niet in deze bijsluiter is vermeld, raadpleeg dan uw docent of de administratie van uw opleider.

1. Wat is deze massage opleiding en waarvoor wordt het gebruikt?

De door u gekozen opleiding kan vallen onder de noemer sportmassage of klassieke massage, voor alle twee deze opleidingen is deze bijsluiter geschikt. In beide gevallen zult u kennis en vaardigheden aangeleerd krijgen die u kunt gebruiken bij het geven van een massagebehandeling aan een cliënt. Deze cliënt kan een sporter zijn die voor of na een inspanning wil worden gemasseerd of kan iemand zijn voor wie de behandeling een meer ontspannend of oppeppend doel dient te hebben. De opleiding sportmassage omvat, naast het massagegedeelte, ook nog een sportverzorgingsgedeelte. Hierin staat het aanleren van kennis en vaardigheden met betrekking tot het voorkomen én de eerste hulpverlening van en bij sportblessures centraal.

2. Het verloop en de afsluiting van de opleiding?

De opleidingen vangen aan in september en januari en nemen een aantal maanden van uw toch al zo kostbare tijd in beslag. Tijdens deze maanden van voortdurende groei en ontwikkeling zullen de grotere theoretische onderdelen anatomie en fysiologie tijdens de theorielessen worden gedoceerd. Binnen de sportmassage komt de stof van de kleinere theorievakken (massage en sportverzorging) voor het grootste gedeelte tijdens de praktijklessen aan bod. De opleiding wordt afgesloten met één of meerdere theorie-examens, deze dienen met een voldoende te worden afgesloten. Worden er onverhoopt toch onvoldoendes gehaald, dan kunnen deze vakken nog worden herkanst voordat de praktijkexamens volgen. Het is een geruststelling dat tegen de tijd dat deze, voor menig cursist, stressvolle momenten aan de orde zijn, de medecursisten in staat zullen zijn om via een heerlijke massage de, door de bloedbaan gierende, stresshormonen weg te spoelen en zo te zorgen voor een ontspanning.

3. Wat u moet weten voordat u met de opleiding begint?

Begin NIET aan deze opleiding als u allergisch bent voor nieuwe, interessante informatie over de bouw en het functioneren van het menselijk lichaam. Begin er ook NIET aan als het idee u tegenstaat dat u later in staat zal blijken te zijn heerlijke massagebehandelingen te geven bij uiteenlopende indicaties en cliënten.

Wees extra voorzichtig om te beginnen met deze opleiding als u twijfelt of het behandelen en begeleiden van sporters of reguliere cliënten iets voor u is. Soms kunnen er echter verschijnselen van massage-verslaving optreden bij cursisten die aan de opleiding beginnen. Een ander aandachtspunt is dat de gevoeligheid of sensitiviteit van uw handen en de omvang van uw spierballen kunnen toenemen tijdens en na deze opleiding.

Zwangerschap vormt voor de opleiding geen probleem. Het zelf als model gaan liggen is na het bereiken van een bepaalde buikomvang niet zo handig, maar niet onmogelijk. Het geven van massages in een hoogzwangere toestand is ook niet echt handig in verband met de toegenomen fysieke afstand tot de cliënt. De opleiding zal voorts de rijvaardigheid en het gebruik van machines niet negatief beïnvloeden.

Wisselwerking met andere bezigheden; Het hebben van een gezin, werk en andere hobby’s zijn voor het volgen van de opleiding geen probleem, maar vereist wel een goede planning.  Één keer per week een aantal uur naar school is vanzelfsprekend niet toereikend om de opleiding succesvol af te sluiten. Het regelmatig een paar uurtjes bestuderen van de theorie is vereist. Het oefenen van de stof uit de praktijklessen zal een stuk minder lastig zijn. Je familieleden of vrienden zullen je, uit eigenbelang natuurlijk, tot op het bot gemotiveerd houden.

4. Mogelijke bijwerkingen.

Toegenomen sensitiviteit van de handen. Door de studie wordt bij veel cursisten ‘een beter slapen’ gerapporteerd. Toegenomen waardering van familieleden en vrienden die door jou gemasseerd zijn. Toegenomen kennis van het menselijk lichaam. Uitgebreide behandelmogelijkheden van cliënten. Verslaafd raken aan het vergaren van kennis en vaardigheden. Vele cursisten blijven jaren hangen bij hun opleider om allerlei therapeutische vervolgopleidingen te volgen.

5. Aanvullende informatie.

Mochten er na het lezen van deze bijsluiter nog onduidelijkheden of vragen zijn, schroom dan niet om dit voor te leggen aan uw docent of aan de administratie van uw opleider. Verder kunnen wij u geruststellen dat in het geval dat u een massage-junk wordt, uw opleider een uitstekende dealer is.

  Dagopleiding Dagopleiding
Aantal 12 lesdagen 12 lesdagen
  + 1 assessment + 1 assessment
Duur 4 maanden 4 maanden
Locatie Utrecht Udenhout (Tilburg)
Lesdag Dinsdag Vrijdag
Startdatum 26 september 2023 29 september 2023
Einddatum 16 januari 2024 19 januari 2024
  (assessment) (assessment)
Lestijd 10.00 – 16.00 uur 10.00 – 16.00 uur

Kosten

€ 995,-

Inclusief theoretisch cursusmateriaal (full color), ondersteunende praktijkvideo’s, schrift, pen, massage-olie, theorie-examen, praktijkassessment, diploma, muurschild en koffie/thee/water.

Betaalopties

1 x € 995,- (incl. € 5,- korting)

2 x € 500,-

Ca. één week voorafgaand aan de scholing ontvangt u van ons, per mail, een uitnodiging met de resterende cursusinformatie. In de uitnodiging is een betaalverzoek opgenomen. Door op de link te klikken kunt u de betaling verrichten via iDEAL in uw eigen betaalomgeving. Alle gegevens (factuurbedrag, factuurnummer, etc.) zijn al voor u ingevuld. Voor een correcte verwerking van uw betaling in onze administratie, verzoeken wij u de betaling uitsluitend te verrichten door gebruik te maken van de betaallink in de uitnodiging. Tot die tijd hoeft u niets te doen.

Ingrid de Jong en Sandra Tuithof

Klassieke massage (met anatomie en fysiologie)

995,00

Cursuslocatie & aanvangsdatum *

Betaaloptie

STAP-subsidie *

CRKBO_Instelling
X