Oant Moarn!
Lang geleden had ik een oudere dame onder behandeling vanwege allerlei chronische spier- en gewrichtsklachten. Zij is inmiddels overleden, maar in zekere zin is ze me altijd bijgebleven en wel vanwege het volgende. Als ze ’s winters naar me toe kwam en ik haar vroeg hoe het de afgelopen week was gegaan, dan antwoordde ze: “ach ja, die kou hè, daar krijg ik alleen maar meer pijn van”. Kwam ze in het voorjaar dan zei ze: “werd het maar snel zomer, dit weer is slecht voor mijn spieren”. In de zomer was het te benauwd en was de warmte toch ook niet zo goed voor haar gezondheid. En ja, als de bladeren gaan vallen krijgen een heleboel mensen problemen, voor de dame in kwestie kreeg dan het vochtige weer de schuld van haar pijn. Zo leidde ze mij in die tijd door de seizoenen.
Het weer, het gespreksonderwerp voor als je elkaar niets te vertellen hebt, maar ook het afschuifsysteem voor allerlei gezondheidsproblemen. Is dat wel helemaal waar? Of speelt het weer toch een rol in het veroorzaken van allerlei klachten en kwalen?
Binnen de oosterse filosofie is de invloed van het weer heel duidelijk. De gevoeligheid voor bepaalde typen weersinvloeden hangt nauw samen met wat voor type mens je bent en hoe je omgaat met emoties. Emoties en het weer, wat een leuke combinatie eigenlijk!
In het Chinese, geneeskundige model worden emoties gezien als de ultieme oorzaak van ziek worden. Nu heeft iedereen natuurlijk emoties, daar is niets mis mee. Emoties horen bij het leven en geven kleur aan het leven. Het gaat er echter om wat je met die emoties doet. Ga je ze aan of parkeer je ze in de garage? Emoties ontstaan met een lichamelijk gevoel en dit is precies de plek waar je een emotie dient te ervaren. Voel het gevoel in je lichaam als het ontstaat en de energie blijft stromen. Als je ze naar je hoofd brengt en er een verhaal, of erger nog, een drama van gaat maken, gaat het rondzingen in je hoofd. De energie raakt geblokkeerd en er kunnen allerlei problemen ontstaan.
Er worden volgens de Chinese filosofie vijf (negatieve) hoofdemoties onderscheiden, te weten; Angst, Tobben, Boosheid, Onrust en Verdriet. Iedereen heeft wel iets bijzonders met 1 of 2 van deze emoties. Je bent er gevoeliger voor of meer gefixeerd op. Daar is overigens niets mis mee. Ik zal deze emoties eens langsgaan en de gevoeligheid voor bepaalde weersinvloeden erbij aangeven.
Mensen met een fixatie voor de emotie angst, de angstige types, kenmerken zich door weinig vertrouwen in zichzelf en in de wereld. Ze zijn onzeker en in allerlei situaties is de angstige ondertoon aanwezig. Dit uit zich vaak in een patroon, waarin het hele denken en handelen gericht is op het opbouwen van zekerheden (bijvoorbeeld veel aandacht voor goede verzekeringen en een fascinatie voor materiele zaken/spullen) en het bezweren van gevaren. Dit kost natuurlijk heel veel energie. De Chinese filosofie zegt dat deze mensen gevoeliger zijn voor gezondheidsproblemen zoals artrose, botontkalking, stijfheid, snel slapende ledematen en problemen met het gebit. Kortom aandoeningen van de harde (zekerheid gevende) delen van het lichaam, de botten en gewrichten. De weersinvloed, die dit alles verergert is koude (winter). De angstige types zoeken dan ook, ter compensatie constant naar warmte en gedijen ook het beste in de zomer.
Draaien de gedachten maar rond in je hoofd en kun je de knop niet vinden om het stil te zetten, dan heb je misschien iets met de emotie tobben. Deze types piekeren, zijn pietjes precies, streven naar uiterlijke perfectie en klampen zich vast aan oude normen, waarden en zekerheden. Ze praten veel (beetje zeurend) en vertellen je graag hun problemen, overigens zonder geïnteresseerd te zijn in een oplossing. Problemen worden opgeblazen tot immense proporties, zodat ze onoverkomelijk lijken. Het volle hoofd, het vernauwde bewustzijn, leidt tot een gevoel van opgesloten zitten. Kenmerkende lichamelijke klachten hierbij zijn diarree, obstipatie, slijmvorming in de darmen, luchtwegen en holten, een vol, opgeblazen gevoel in de buik, spataderen, aambeien en voedselintoleranties. Vochtig weer leidt vaak tot een verergering van de klachten.
Heb je iets met de emotie boosheid, dan raak je bijvoorbeeld snel gefrustreerd als je vermeend onrecht wordt aangedaan. Bijvoorbeeld als je wordt aangesproken op je eer, geweten of vaardigheden. Vaak is de voedingsbodem voor een boze grondhouding een negatief zelfbeeld. Je vindt van jezelf, dat je niet goed genoeg bent en daar geef je eerst jezelf en later de hele wereld de schuld van. Bozige types leggen de lat voor zich zelf heel hoog, kunnen moeilijk nee zeggen en zullen niet snel zeggen dat ze iets niet kunnen. Kenmerkende lichamelijke problemen hierbij zijn migraine, spastische darm, hoge bloeddruk en spier/peesaandoeningen. De weersgevoeligheid ligt bij wind/tocht.
Onrustige types zijn vaak de hardwerkende, zorgende en bereidwillige mensen. Ze zijn ervan overtuigd, dat liefde en erkenning verdiend moet worden. Hun eigenwaarde is afhankelijk van het oordeel van anderen. Het zijn de, nog immer voor hun getrouwde zoon zorgende, moeders en de moppen tappende ooms. Allen vinden ze, dat je goed, gek, aardig en leuk moet doen om lief en aardig gevonden te worden. Kenmerkende klachten zijn met name slaapstoornissen en een gebrek aan vitaliteit. Bij warm en heet weer lopen ze puffend, met een rood hoofd, rond en verlangen ze naar de wintersport.
De emotie verdriet leidt ook tot typische kenmerken. Deze types zijn snel van slag door allerlei relatief, kleine problemen. Ze kunnen slecht tegen veranderingen, wat er toe leidt, dat ze al heel lang bij dezelfde baas werken, zelden verhuizen, lang rondlopen op versleten schoenen en in een vale broek. Ze zitten snel met waterige ogen en zijn zeer gevoelig, met name ook voor het verdriet van anderen. Klachten, die deze types vaak vertonen zijn eczeem, astma en keel- en bijholteontstekingen. Verder zijn ze snel ziek of verkouden door een verminderde afweer. Ze zijn gevoelig voor droogte.
Hierboven kun je dus je gevoeligheid voor een bepaald weertype vinden door de emotie te bekijken, waar je wat mee hebt. Andersom kun je natuurlijk ook je gevoeligheid voor een bepaald weertype als uitgangspunt nemen en bekijken wat de belemmerende emotie is die hier bij hoort (uiterst leerzaam)!
Na deze verhandeling, heb ik Piet Paulusma gebeld en hij beloofde mij, dat het weerbericht er voortaan als volgt zou uitzien:
Morgen koud, nat weer, veel wind en kans op storm!
- Angstige types zoek direct naar warmte (kruik of partner), anders morgen extra stijve gewrichten!
- Piekeraars blijf binnen in je droge huis en kijk maar naar buiten!
- Bozige types zet geen ramen tegen elkaar open en rijdt niet met een open raampje in de auto, kans op tocht, kijk uit voor extra spierpijn!
- Onrustige types ga juist fijn naar buiten en koel lekker af, daarna lekker slapen!
- Verdrietige types ga naar buiten en bevochtig de slijmvliezen, kijk wel uit voor een keelontsteking!
Oant Moarn!