Manuele lymfedrainage als combinatietherapie!
In september start voor het zesde achtereenvolgende jaar de opleiding ‘Lymfetherapie’ met de eerste leerlijn ‘Manuele lymfedrainage; basistechnieken’. Aan het einde van deze specialistische opleiding ben je uitstekend opgeleid om de meest uiteenlopende klachten/aandoeningen (uitgezonderd oncologische ziekten) te behandelen met manuele lymfedrainage en lymftaping. Met het diploma ‘Lymfetherapie’ op zak onderscheid je jezelf als expert op dit terrein, van een grote groep collega’s. Je bezit diepgaande kennis van het lymfestelsel, oedemen en lymfegerelateerde aandoeningen én een enorm scala aan behandeltechnieken MLD, volgens de originele methode van Dr. Vodder (grondlegger MLD). Om je een indruk te geven van de toepassingsmogelijkheden geef ik een paar voorbeelden:
- oedemen/zwellingen t.g.v. (sport)blessures, operaties, spiertrauma’s, chronische ontstekingsreacties, hematomen;
- stress en stress-gerelateerde aandoeningen zoals hoofdpijn, slapeloosheid, restless legs;
- problemen van het immuunsysteem zoals allergie en hooikoorts.
Tijdens de opleiding wordt mij vaak de vraag gesteld óf en hoe MLD gecombineerd kan worden met andere massagemethoden.
De meest voor de hand liggende combinatie met MLD is lymftaping. Beide behandelmethoden ondersteunen/stimuleren het lymfestelsel zodat lymfevocht en afvalstoffen beter en sneller afgevoerd kunnen worden. Lymftaping is een speciale vorm van elastisch tapen en wordt in Nederland sinds een jaar of 10 toegepast bij o.a. sportblessures, hematomen, postoperatief oedeem en fibrosering van bindweefsel (littekens/fasciale problematiek). De leuke, gekleurde tape is vooral bekend geworden onder de naam kinesiotaping, dat wordt gebruikt bij spier- en gewrichtsproblemen. Lymftaping is een verbijzondering van kinesiotaping. De tape is identiek, maar de manier van aanbrengen is totaal anders. Manuele lymfedrainage en lymftaping vormen een heel sterk koppel, 1+1=3!
‘Sportmassage’ en ‘Wellness-/ontspanningsmassage’ laten zich prima combineren met MLD. De lymfedrainage zal dan altijd aan het einde van een behandeling moeten worden uitgevoerd. Zo wordt een maximaal effect verkregen op de afvoer van afvalstoffen en de ontspanning. MLD dempt de orthosympaticus, waardoor de door de parasympaticus aangestuurde processen in het lichaam beter kunnen verlopen. Denk hierbij vooral aan harmoniserende effecten op het zenuwstelsel, zoals stress (hoofdpijn), spijsverteringsprocessen, zoals maag- en darmklachten en klachten met een neurologische component, zoals hypertonie (verhoogde spierspanning) en restless legs (rusteloze benen).
Een andere succesvolle combinatie is MLD met ‘Voetzoolreflexmassage’. In het systeem van de VZR zijn er een groot aantal reflexpunten bekend, die corresponderen met verschillende delen van het lymfestelsel. Het ligt dus voor de hand om vóór of ná een behandeling MLD ook een aantal van deze reflexpunten te bewerken, om op die manier een extra stimulans te geven aan het lymfestelsel. De werking van de VZR berust op het toedienen van impulsen op bepaalde zones op de voeten. Deze impulsen worden via het zenuwstelsel en via de energiebanen in het lichaam vervoerd naar de lichaamsdelen die zich reflecteren in de behandelde zones.
Soms is het nodig om met enige kracht in te werken op weefselstructuren die “vast” zijn gaan zitten. ‘Triggerpointtherapie’ is zo’n behandeltechniek waarbij geprobeerd wordt om een gestagneerde circulatie weer op gang te brengen en het lichaam te prikkelen tot weefselherstel. Meestal leidt een dergelijke benadering tot tijdelijke celschade met weefselirritatie en pijn tot gevolg. MLD kan in dit soort situaties herstel van het weefsel bevorderen en de pijn snel dempen. De losgewerkte afvalstoffen kunnen sneller worden afgevoerd, waardoor weefselherstel sneller kan plaatsvinden. Soortgelijke effecten kunnen ook worden verkregen na een behandeling met het ‘Trigger Needling Concept’ (dry-needling).
Of MLD gecombineerd kan worden met ‘Bindweefselmassage’ hangt af van een aantal factoren. Op zich ligt de combinatie van deze twee behandelmethoden voor de hand. Het grootse deel van de lymfevaatjes (80%) heeft namelijk zijn oorsprong in het onderhuidse bindweefsel. Bovendien spelen er zich in het bindweefsel vaak ontstekingsreacties af waarbij de nodige afvalstoffen ontstaan. Stagnatie van de afvoer van deze toxinen is één van de oorzaken van chronische aandoeningen zoals eczeem , fibromyalgie, chronische spier-/peesklachten en artrose. Het lymfestelsel vormt het rioolsysteem van ons lichaam en is bij uitstek geschikt om schadelijke stoffen af te voeren. MLD stimuleert het lymfesysteem en helpt dus mee om het bindweefsel te zuiveren en zijn belangrijke functie als “connective tissue” weer goed uit te voeren. Dit is de basis voor een goede gezondheid en vitaliteit! Bindweefselmassage drukt de fragiele lymfevaatjes dicht, in ieder geval tijdelijk, maar na verloop van tijd openen de lymfevaatjes zich weer. In het gunstigste geval na een minuut of 15. Wanneer de bindweefselmassage erg intensief is geweest zal dit proces veel langzamer verlopen, laat staan wanneer er (tijdelijke) schade is ontstaan aan de lymfevaatjes.
Uit dit korte overzicht blijkt dat manuele lymfedrainage als monotherapie én als combinatietherapie voor een breed scala aan klachten en aandoeningen succesvol kan worden ingezet. De zachte, ritmische techniekgrepen van de MLD zullen door vrijwel iedereen als bijzonder prettig worden ervaren, terwijl de resultaten ervan vaak verbazingwekkend groot zijn.